中山管理評論

  期刊全文閱覽

中山管理評論  2001/9

第9卷第3期  p.471-496


題目
衍生性金融商品在公司風險管理上的使用情形:台灣與其他國家之比較
Derivatives Usage by Taiwanese Non-financial Firms: A comparative analysis
(633505282719843750.pdf 883KB)

作者
張紹基、黃薏萍/國立成功大學
Shoa-Chi Chang, Yi-Ping Huang/

National Cheng Kung University


摘要(中文)

本研究企圖了解台灣上市公司對衍生,生金融商品在風險管理上的使用情形及對風險管理的目標、執行、監督及績效評估上的實際操作,並將研究結果與其他已開發國家研究作比較。結果顯示台灣上市公司衍生性金融商品使用率為59% 。衍生性金融商品的使用比例和公司規模相關,而匯率風險是最經常被管理的風險來源。企業避險的目標為降低會計盈餘的波動性,並有高達95%的企業採取選擇性避險策略。雖然台灣並沒有發展完整的衍生性金融商品市場,但調查發現台灣企業在衍生性金融商品的使用情形和其他已開發國家相較,仍有許多類似的地方自而差異之處大多和台灣所處的經濟環境以及衍生性金融商品交易歷史不同有關。

(633505282719375000.pdf 130KB)

關鍵字(中文)

避險、風險管理、衍生性金融商品


摘要(英文)

This paper provides survey evidence on the use of derivatives in risk management among Taiwanese listed non-financiaI firms. The evidence is compared with the findings in other developed countries. The results indicate that about 59% of sample firms involve derivatives transactions. The use of derivatives is directly related with firm size. The main purpose of derivative usage is to hedge foreign exchange risks, with the reduction of accounting earnings volatility as the primary objective. We also find that about 95% of the firms conduct selective hedging practice. Even without well-developed financial markets on derivatives, the practices on derivative usage in risk management of Taiwanese firms are found to be similar with those in developed countries. The difference is mainly related with the experience 00 derivatives trading and the unique economic environment of Taiwan.

(633505282719375000.pdf 130KB)

關鍵字(英文)

Hedging, Risk Management, Derivatives


領域
Financial Management

政策與管理意涵

由於高度仰賴進出口貿易,許多台灣廠商面臨了持續性的匯率風險。雖然在金融市場較發達的已開發國家中,跨國企業已經廣泛地使用衍生性金融商品來規避風險,但由於目前台灣的衍生性金融商品市場仍在起步的階段,因此衍生性金融商品在公司風險管理策略上扮演的角色目前仍不為廣泛暸解。本文利用問卷方式來了解衍生性金融商品在台灣企業中的使用情形,並和其他國家的研究結果做比較。問卷結果顯示,雖然必須透過銀行來交易衍生性金融商品,台灣上市公司在88年的衍生性金融商品使用率為59%;高達90%的公司表示匯率風險是最經常被管理的風險來源。台灣企業避險的最重要目標為降低會計盈餘的波動性,並有高達95%的企業採取選擇性避險策略。問卷結果也顯示商業銀行在企業從事衍生性金融商品規劃時扮演重要角色。台灣企業與其他已開發國家在衍生性金融商品的使用習慣上有很多類似的地方,比較明顯的不同在於企業的避險目標及控制程序,這些差異主要和經濟環境、衍生性金融商品、交易歷史以及金融市場成熟度有重要關係。 由本研究結果,我們認為政府應計畫是度逐漸開放以外幣為標的物的衍生性金融市場,如此將大幅降低風險管理的成本,以及工具使用的便利,中小企業將是最大的受利者。


參考文獻