中山管理評論

  期刊全文閱覽

中山管理評論  2001/12

第9卷第4期  p.567-593


題目
華語區域市場中,跨國與獨立唱片公司的產製策略比較分析
Comparative Analysis of the Production Strategies between Transnational Recording Companies and Independents in Chinese Language-Based Regional Markets
(633500872445000000.pdf 1,198KB)

作者
蕭蘋、周昭平/國立中山大學、國立中山大學
Ping Shaw、Chao-Ping Chou/

National Sun Yat-Sen University


摘要(中文)

台灣的音樂產業自1990年代開始進行國際化的歷程,全球五大跨國音樂集團新力、博德曼、華納、環球、和科藝百代,紛紛進入台灣的市場,對本土的唱片公司形成極大的競爭壓力。另一方面,亞洲的華文地區基於語言使用和文化的接近性、以及衛星傳播科技的普及,因此得以形成一個區域性的市場。在面對全球化與區域化的潮流之下,台灣唱片公司的華語歌曲產製策略為何,以及去叫可運用,是本研究主要的研究焦點。本研究以個案研究的方法,就跨國集團所屬的台灣新力音樂公司、與本土獨立的滾石唱片公司,進行比較分析。研究結果發現,滾石公司較新力音樂公司,在區域化的華語市場中,有較佳的資源整合的表現,也較能注重台灣本土音樂文化的發展。

(633500872444375000.pdf 33KB)

關鍵字(中文)

流行音樂產業、產製策略、全球化、區域市場


摘要(英文)

The music industry in Taiwan has experienced the process of internationalization since the 1990s. On the one hand, the ‘Big Five' transnational recording companies-Sony, Bertelesmam, Warner, Universal, and EMI-have entered into Taiwan's market, and brought much pressure on local companies. On the other hand, a regional market has been developed in Eastern Asia in terms of cultural and language closeness, and the transmission of satellite technologies. This research focuses on how and what production strategies are used by the recording companies, facing the development of globalization process and the regional market. This research uses the case study to compare the differences of production strategies between Sony's subsidiary in Taiwan and local Rolling Stone company. The results indicates that Rolling Stone company have better resource integration and is more helpful to the development of local music culture than Sony's subsidiary.

(633500872444375000.pdf 33KB)

關鍵字(英文)

Music Industry、Production Strategy、Globalization、Regional Market


領域
策略管理

政策與管理意涵

台灣的音樂產業在1980年代末期開始,被捲入全球化的潮流之中,另一方面亞洲的華語區域市場也開始逐漸形成。在跨國音樂集團進入台灣的市場之後,本土的唱片公司紛紛被併購,或是因為不敵競爭而倒閉,其中較具規模、經常發片的唱片公司只剩下滾石唱片而已。究竟在全球化、區域化的潮流之下,本土獨立的公司要如何生存與競爭,是本研究關心的課題。本研究就滾石與台灣新力唱片的華語歌曲產製策略進行分析,結果發現滾石本其對本土市場的瞭解,積極的培養台灣的新人,並且在亞洲的區域市場中,建立良好的發行網絡,使各地的音樂資源相互交流整合,因此找到生存與競爭的利基。相較之下,台灣新力唱片公司雖為跨國集團的子公司,但其管理機制與組織系統並未有效的統整亞洲的區域資源,而且新力的產製策略多集中在具有區域性銷售量的明星上,對台灣本土的音樂市場經營而言,較為忽略。


參考文獻